Nasi uczniowie: Piotr Grodzicki, Wojciech Cząstkiewicz i Karolina Krawczyszyn mieli okazje uczestniczyć w projekcie naukowym prowadzonym we współpracy z PŚ, podczas którego opracowali sposób zwiększenia biodostępności kurkuminy - powszechnie stosowanej jako barwnik i dodatek do żywności substancji pozyskiwanej z korzenia kurkumy. Kurkumina, to naturalny lek, znany dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwnowotworowym. Niestety, jej praktyczne zastosowanie jest ograniczone przez słabą rozpuszczalność w wodzie.
Celem projektu było zbadanie wpływu surfaktantów na rozpuszczalność kurkuminy w wodzie. Dzięki wykonanym eksperymentom potwierdzono, iż niewielki dodatek oleju rycynowego i glikolu polietylenowego zwiększa rozpuszczalność kurkuminy w roztworach wodnych. Wyniki będą miały wpływ na badania prowadzone w pozostałych projektach naukowych skupiających się na leczniczych właściwościach kurkuminy.
Prace badawcze koordynowane były przez dr hab. inż. Katarzynę Krukiewicz, prof. PŚ (Centrum Elektroniki Organicznej i Nanohybrydowej PŚ), inż. Angelikę Banaś oraz inż. Szymona Smołkę (Wydział Chemiczny PŚ).
Więcej informacji na stronie projektu: